Ready for Adventure? dive

Ημερολόγιο: καλοκαίρι 2015

Καταδυτικά Αξιοθέατα

ΠΑΓΑΝΙΑ
Ο ύφαλός «μας» ακριβώς μπροστά από τις εγκαταστάσεις μας. Παρατηρώντας κανείς από την παραλία τον ομαλό βυθό και τα λιβάδια ποσειδωνίας, δύσκολα θα μαντέψει ότι λίγα μέτρα μακρύτερα το τοπίο αλλάζει δραματικά. Το βάθος αυξάνει σταδιακά και από τα 13 μέτρα και μετά εμφανίζονται συστάδες βράχων που αποτελούν καταφύγιο κάθε λογής υποβρύχιας ζωής. Συναντήσεις με σαλάχια ή κοπάδια από πελαγικά ψάρια δεν είναι σπάνιες. Το μέρος προσφέρεται για καταδύσεις όλων των επιπέδων καθώς υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντες ύφαλοι προσιτοί από την ακτή τόσο στο εύρος 15-23 μέτρα όσο και στα 30+ μέτρα.

Πήγαινε στην Κορυφή

ΑΛΑΤΑΣ I
Πλούσια ζωή ανάμεσα σε μονόπετρα, θόλους και κάθετα γκρέμια. Εναλλακτικές διαδρομές με μέγιστο βάθος 20 ή 30 μέτρα, καθιστούν την τοποθεσία ιδανική στο να προσφέρει απολαυστικές υποβρύχιες εμπειρίες σε αυτοδύτες όλων των επιπέδων.

Πήγαινε στην Κορυφή

ΑΛΑΤΑΣ II
Στην υποθαλάσσια προέκταση του νησιού προς βορά εντυπωσιακοί βράχοι ξεπετάγονται από τις προσχώσεις που έχουν δημιουργήσει τα φερτά υλικά των γειτονικών χειμάρρων. Η κατάδυση ξεκινά και τελειώνει γύρω από μια συστάδα κάθετων μονόπετρων που θυμίζει μικρογραφία των Μετεώρων, δημιουργώντας ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς.

Πήγαινε στην Κορυφή

ΔΟΝΤΙΑ
Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις κορυφές του υφάλου που σαν δόντια ξεπροβάλουν από την επιφάνεια της θάλασσας. Από αυτό το σημείο ξεκινάμε την κατάδυση για να συναντήσουμε τα επόμενα «δόντια» που μέσα από την άμμο ξεπροβάλουν σε βάθη από 16-30 μέτρα. Τοπίο που ξεκουράζει το μάτι σε μια χαλαρή, χαλαρωτική κατάδυση.

Πήγαινε στην Κορυφή

ΦΑΡΑΓΓΙ
Άγριο τοπίο που σε υποβάλει καθώς κολυμπάς στο πλάι ενός υφάλου που κατεβαίνει κάθετα έως τα 40+ μέτρα. Τα κοιλώματα στο βράχο κρύβουν πάντα μικρές ή μεγάλες εκπλήξεις, ενώ ένα στενό φαράγγι χωρίζει την αιχμή του υφάλου από το υπόλοιπο σώμα του, δημιουργώντας ένα τεράστιο μονόπετρο που προκαλεί δέος. Η «ασημένια βροχή» που δημιουργούν κοπάδια από μελανούρια ή άλλα μικρότερα ψάρια, έρχεται να ολοκληρώσει ένα εκπληκτικό υποβρύχιο τοπίο.

Πήγαινε στην Κορυφή

ΔΙΔΥΜΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ
Δύο εντυπωσιακές όμοιες σπηλιές που εισχωρούν σε βάθος 40-50 μ. Η μία βρίσκεται στην επιφάνεια με μέγιστο βάθος πυθμένα 5 μέτρα κι η δεύτερη σε βάθος 20 μ. ενώ η μεταξύ τους απόσταση είναι μικρότερη από 100 μ. Σφουγγάρια και κοράλλια διαφόρων χρωμάτων κι αποχρώσεων καλύπτουν τα τοιχώματά τους δημιουργώντας ένα φυσικό «μωσαϊκό» και χαρίζοντας στους επισκέπτες ένα μαγευτικό θέαμα. Ο ύφαλος τριγύρω κατεβαίνει κάθετα στα 30+ μ. προσφέροντας πολλές εναλλακτικές στους πιο έμπειρους αυτοδύτες.

Πήγαινε στην Κορυφή

ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ
Το μότορσιπ "Καλή Τύχη", κατασκευασμένο το 1917 στην Ολλανδία, βυθίστηκε μέσα στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής στις 25 Ιουλίου του 1975 ενώ κατευθυνόταν προς το Ηράκλειο Κρήτης φορτωμένο χάλυβα από τη χαλυβουργία του Βόλου. Το μήκος του είναι 36 μέτρα ενώ το βαθύτερο σημείο του βρίσκεται στα 17 μέτρα. Αυτό το κάνει εξαιρετικά προσιτό ακόμα και σε αρχάριους αυτοδύτες που μπορούν να εκτελέσουν με ασφάλεια διεισδύσεις στα ανοιχτά αμπάρια του. Διατηρείται μέχρι σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση κι αυτό, σε συνδυασμό με το μικρό σχετικά βάθος του, το καθιστά ιδανικό για τους λάτρεις της υποβρύχιας φωτογραφίας.

Πήγαινε στην Κορυφή

ΑΓΙΑ ΒΑΣΩ
Άγια Βάσω την ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι η ίδια μαγευτική, ερημική παραλία που αναφέρεται στους χάρτες Άγιος Βάτος. Ξεκινώντας την κατάδυσή μας σχεδόν από την ακτή, συναντάμε πολύ γρήγορα έναν κάθετο τοίχο ο οποίος καταλήγει σταδιακά στα 23 μέτρα. Οι πιο έμπειροι αυτοδύτες μπορούν να συνεχίσουν βαθύτερα κατεβαίνοντας ένα ακόμα σκαλοπάτι που καταλήγει σε βάθος 35 και πλέον μέτρων. Μεγάλες τρύπες στη βάση του τοίχους, βράχοι που σχηματίζουν θόλους, εντυπωσιακά μονόπετρα, συνθέτουν ένα συναρπαστικό υποβρύχιο τοπίο. Αντικείμενα που πλέον έχουν ενσωματωθεί στο υπέδαφος μαρτυρούν ότι η περιοχή υπήρξε ναυτικό πέρασμα από τα αρχαία κιόλας χρόνια. --Το Βαθύ της Άγια Βάσω-- Ένα απέραντο δάσος από μαλακά κοράλλια (γοργονίες) σε βάθος 30 μέτρων κάτω από την επιφάνεια μαγεύει με την ομορφιά του όσους κι όσες έχουν την τύχη να καταδυθούν εκεί. Στην επιστροφή και σε ρηχότερα νερά δεκάδες γυμνοβράγχια σε διάφορες μορφές, σχήματα και χρώματα λικνίζονται στο απαλό ρέμα… και οι φωτογραφικές μηχανές παίρνουν φωτιά.

Πήγαινε στην Κορυφή

ΥΦΑΛΟΣ ΛΕΦΤΕΡΗΣ
Ένας μικρός βράχος με τεράστια ιστορία. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στάθηκε η αιτία να βυθιστούν τρεις τουλάχιστον τριήρεις των Περσών κατά την κάθοδό τους στην Ελλάδα, οπότε με διαταγή του Ξέρξη το 480 π.Χ χτίστηκε πάνω του ένα αλεώριο (ψηλός πύργος) για να εξασφαλίζει την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Πρόκειται για την αρχαιότερη ανάλογη κατασκευή που έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα (2,5 αιώνες πριν το φάρο της Αλεξάνδρειας), τμήματα της οποίας βρέθηκαν και ανελκύθηκαν με τη βοήθεια δυτών το 1928. Οι καταδύσεις γύρω από τον ύφαλο προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία. Πέρα και μακριά από τα δύο σύγχρονα ναυάγια υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία εντυπωσιακή διαδρομή. Κάθετοι τοίχοι που χάνονται στο μπλε, λιβάδια από αμέτρητες γοργονίες και έντονη υποβρύχια ζωή συνθέτουν ένα υποβλητικό υποβρύχιο σκηνικό ικανό να συγκινήσει και τον πλέον έμπειρο αυτοδύτη.

Πήγαινε στην Κορυφή

ΝΑΥΑΓΙΟ "ΒΕΡΑ"
Το φορτηγό πλοίο "Βέρα" μήκους 58 μέτρων ναυπηγήθηκε το 1956 στην Ολλανδία. Στον ύφαλο Λευτέρη προσάραξε στις 10.2.1999 κατευθυνόμενο από τις εγκαταστάσεις της «ΛΑΡΚΟ» στη Λάρυμνα Φθιώτιδας προς τη Θεσσαλονίκη. Το πλοίο έμεινε αρκετό καιρό προσαραγμένο, αλλά αργότερα έσπασε στη μέση και βυθίστηκε. Σήμερα βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος 25 μέτρων. Η πλώρη του στέκει σε όρθια θέση, ενώ η πρύμη του λίγο μακρύτερα ακουμπά στο βυθό με το πλάι της. Με το πέρασμα των χρόνων έχει γίνει φυσικό καταφύγιο θαλάσσιας ζωής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του ναυαγίου και το ιδανικό του βάθος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας αξέχαστης κατάδυσης για αυτοδύτες όλων των επιπέδων.

Πήγαινε στην Κορυφή

ΝΑΥΑΓΙΟ "ΒΟΛΟΣ"
Το γερμανικό εμπορικό πλοίο “Volos” πρώην “Thasos” κατασκευής του 1902 στα ναυπηγία “Neptun” του Rostock και μήκους 85,6 μέτρων, εξόκειλε στον ύφαλο Λευτέρη στις 21.2.1931 με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Το πλοίο εκτελούσε το ταξίδι Κωνσταντινούπολη-Αμβούργο μέσω Θεσσαλονίκης-Βόλου, φορτωμένο κιβώτια συσκευασίας, καπνό, νέφτι και λάδι. Το πλήρωμα περισυλλέγη και μεταφέρθηκε στο Βόλο από το παραπλέον σουηδικό S/S Belos. Λίγα χρόνια αργότερα το πλοίο αποτέλεσε κεντρικό πρωταγωνιστή στην ιστορική ταινία-ντοκιμαντέρ του Αυστριακού θαλάσσιου βιολόγου Hans Hass “Menschen unten Heien” («Άνθρωποι ανάμεσα σε Καρχαρίες»), όπου μεταξύ άλλων διακρίνονται κομμάτια του πλοίου, π.χ. το ξύλινο τιμόνι στο κατάστρωμα, που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχουν, όπως επίσης κι ένας τρίμετρος καρχαρίας να κινείται περιμετρικά του ναυαγίου. Στην ταινία διακρίνεται το πλοίο σε όρθια θέση με το κατάρτι να εξέχει της επιφάνειας της θαλάσσης. Αργότερα κύλησε βαθύτερα και σήμερα βρίσκεται ακουμπισμένο με το πλάι στο βυθό σε βάθος 35-64 μέτρα, αποτελώντας σίγουρα ένα από τα ωραιότερα ναυάγια του ελλαδικού –και όχι μόνο- χώρου.

top

Εκδρομέςακολούθησέ μας

Join us - Εδώ θα βρείτε το ημερολόγιο εκδρομών μας. Οργανώνουμε ημερήσιες εκδρομές με σκάφος στον Παγασητικό. Κλείστε θέση σήμερα!

Padi Instagram

Ιστορίες της PADI από το γύρο του κόσμου.